یکی از مهمترین دغدغههای بیمارانی که برای تامین اکسیژن خود به دستگاه اکسیژن ساز یا کپسولهای اکسیژن نیازمندند این است که تفاوت دستگاه اکسیژن ساز و کپسول اکسیژن در چیست و کدام از این دستگاهها میتواند برای آنها مناسب باشد. ما در این مطلب به شما دستگاه اکسیژن ساز و کپسول اکسیژن را معرفی نموده و به بررسی تفاوتهای آن دو میپردازیم تا شما بتوانید بهترین انتخاب را متناسب با شرایط خود داشته باشید.
دستگاه اکسیژن ساز چیست و چه انواعی دارد؟
دستگاه اکسیژن ساز یکی از تجهیزات حیاتی و مهم پزشکی است که اکسیژن محیط را دریافت کرده و پس از تصفیه و افزایش غلظت اکسیژن، آن را به محیط بازمیگرداند. این دستگاه میتواند در دو نوع پرتابل و ثابت مورد استفاده قرار بگیرد که نحوه عملکرد هر دو یکی بوده اما تفاوت اصلی آنها در قابل حمل و غیر قابل حمل بودن آنها است. دستگاه اکسیژن ساز ثابت، معمولا کاربرد خانگی داشته و جابجایی آن از یک محیط به محیطی دیگر کمی دشوار است.
برای آشنایی با بهترین دستگاه اکسیژن ساز خانگی میتوانید مقاله مرتبط را بخوانید.
کپسول اکسیژن چیست و چه انواعی میتواند داشته باشد؟
گاز اکسیژن در این کپسول میتواند به دو حالت مایع یا گاز جمعآوری شده و از طریق لوله به بیمارانی که به مشکلات تنفسی دچار بوده و سطح اکسیژن پایینی دارند، متصل میشود. کپسولهای اکسیژن بر اساس نوع کاربرد به دو نوع پزشکی و صنعتی دستهبندی میشوند که کپسولهای پزشکی در 3 حجم مختلف 2.5 لیتر، 5 لیتر و 10 لیتر مورد استفاده بیماران قرار میگیرند.
بررسی تفاوت دستگاه اکسیژن ساز و کپسول اکسیژن
دستگاه اکسیژن ساز و کپسول اکسیژن، از ظاهر آنها گرفته تا نحوه عملکرد با یکدیگر تفاوت بسیاری دارند و تنها شباهت آنها تامین اکسیژن مورد نیاز بیماران تنفسی است. برای آشنایی بیشتر شما با این دو دستگاه تامین کننده اکسیژن و اطلاع از فرق آنها با یکدیگر، در ادامه انواع تفاوتهای هر یک از این دستگاهها را برای شما آوردهایم.
تفاوت اول: نحوه تامین اکسیژن در دستگاه اکسیژنساز و کپسول اکسیژن
کپسول اکسیژن در واقع حاوی گاز اکسیژن فشرده شده به صورت مایع یا گاز است که پس از استفاده از آن برای مدتی مشخص، اکسیژن آن به اتمام رسیده و باید مجدد آن را شارژ نمود و یا تعویض کرد
اما دستگاه اکسیژن ساز، هوای محیط را جذب نموده و با افزایش خلوص اکسیژن آن از (21 درصد تا 95 درصد)، هوایی با غلظت اکسیژن بیشتر در اختیار بیمار قرار میدهد و نیازی به شارژ مجدد و یا تعویض وجود ندارد.
تفاوت دوم: شرایط ایمنی کپسول اکسیژن و دستگاه اکسیژنساز
یکی اصلیترین تفاوتهای کپسول اکسیژن و دستگاه اکسیژن ساز، در شرایط ایمنی این دو دستگاه است. کپسول اکسیژن به دلیل ذخیره کردن گاز اکسیژن در خود، خطر نشت و ایجاد آتشسوزی همیشه جان افراد را تهدید میکند. اما اکسیژنی که توسط دستگاه اکسیژن ساز تولید میشود، به سرعت توسط بیمار مصرف شده و در جایی ذخیره نمیشود که خطر آتشسوزی را به همراه داشته باشد.
تفاوت سوم: ابعاد و اندازه اکسیژن ساز و کپسول اکسیژن
ابعاد و وزن دستگاه اکسیژن ساز در مقایسه با کپسول اکسیژن بسیار کمتر بوده و میتوان آن را به راحتی حمل نمود. اما کپسولهای اکسیژن وزن زیادی داشته و شرایط حمل آنها دشوار است.
تفاوت چهارم: نحوه عملکرد دستگاه اکسیژن ساز و کپسول اکسیژن
دستگاه اکسیژنساز در واقع شبیه یک دستگاه تهویه هوا عمل کرده و با دریافت هوای محیط، اکسیژن آن را تصفیه و تغلیظ کرده و دوباره به محیط اطراف بازمیگرداند. نحوه عملکرد این دستگاه به این صورت است که هوای محیط را با اکسیژن 21 درصد دریافت کرده و غلظت آن را به 95 درصد میرساند. سپس هوای مملو از اکسیژن را به محیط باز میگرداند تا بیمار بتواند به کمک آن به راحتی نفس بکشد.
کپسول اکسیژن، گاز اکسیژن را به صورت فشرده در خود ذخیره کرده و به وسیله یک لوله و ماسک، این اکسیژن را به بیمار میرساند.
تفاوت پنجم: میزان مصرف اکسیژن کپسول اکسیژن و دستگاه اکسیژن ساز
میزان استفاده از اکسیژنی که توسط دستگاه اکسیژن ساز تولید میشود، بر اساس نحوه انتقال اکسیژن تعیین میشود که به صورت دوز - ضربانی است.
اما نحوه انتقال اکسیژن در کپسول اکسیژن، انتقال آن به صورت یک جریان مداوم است.
تفاوت ششم: هزینه خرید دستگاه اکسیژن ساز و کپسول اکسیژن
هزینه خرید انواع دستگاه اکسیژن ساز و کپسول اکسیژن با یکدیگر تفاوت بسیاری دارند. به طور کلی قیمت دستگاههای اکسیژن ساز نسبت به کپسولهای اکسیژن بالاتر است.
اگر دستگاه اکسیژن ساز شما دچار مشکل شده، میتوانید برای خرید دستگاه جدید و یا تعمیر اکسیژن ساز با میلاد طب تماس بگیرید.